Хипотерапия

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Тя се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.

Хипотерапия е предназначена за деца с умствени и/или физически увреждания. Състои в изпълнението на различни упражнения от детето в зависимост от личните му особености и от степента на увреждането му. Животните имат успокояващ ефект върху пациентите.

Световният опит категорично доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическо състояние на деца с физически увреждания. Първата реакция на децата, след като усетят коня и първите движения, неизменно е усмивка, защото движението и раздвижването по този начин е съвсем ново усещане.

Ездата е и ефективен алтернативен метод за терапия на деца със силно изразени физически увреждания. Съвременната медицина все още е безсилна пред синдрома Даун или церебралната парализа. Децата, страдащи от подобни увреждания, обикновено водят затворен живот, редовно посещавайки санаториуми и рехабилитационни центрове. А терапевтичната езда подобрява качеството им на живот, като ги извежда на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между детето и коня, което подобрява неговото емоционално и физическо състояние и има силен положителен психологически ефект.

Полезното въздействие от конната езда:

  • контролира мускулното напрежение;
  • подсилва отпуснатите мускули;
  • отпуска стегнатите и схванатите мускули;
  • подобрява контрола и стойката на тялото;
  • подобрява походката, поведението и равновесието;

Цялостният ефект на конната езда е универсален, тъй като тя подобрява и тялото, и духа, психиката.

Хипотерапията

Много пациенти, родители и лекари се обръщат към хипотерапията като част от програма за рехабилитация. Терапевтите, които практикуват хипотерапия, са все по-търсени. Все повече от тях се образоват за хипотерапията и я включват в практиката си.

Хипотерапията е лечение с помощта на кон. Идва от гръцката дума „хипос“, която означава „кон“. Официалната дефиниция на хипотерапията е „термин, който се отнася за използването на движението на коня за повлияване на пациенти с нервни и мускулно-скелетни нарушения.“

Често основният фокус на физиотерапията са стойката и двигателните реакции на пациента. Положителните ефекти от движението на коня могат да бъдат видени в двигателната координация, мускулния тонус, изправяне на стойката, гъвкавост и сила. Промени често се забелязват в дишането, познавателните функции, усещанията, баланса, емоциите и речта. Тези промени може да са вследствие на подобренията в стойката и двигателната координация. Често те са и директен резултат от движението на коня. Фокусът на терапията може да не включва промени в речта, но те се случват. Така че движението на коня като стратегия за лечение имат резултати и при различни отдели на физиотерапията, трудотерапията и логопедията.

Хипотерапията е част от голяма програма за лечение. Тя може да се прилага като подготвителна фаза, използвайки движението на коня, за да се подобрят мускулният тонус и стойката на хипотоничен пациент, преди същинската терапия. Може да се използва за раздвижване на гръбнака и таза, за по-добра ориентация, по-добър баланс и подобрени рефлекси. Движението на коня може да бъде използвано като допълнителна процедура след физиотерапия и т.н. Възможностите за приложение на лечебната езда са безкрайни, тъй като ефектът от движенията на коня е много голям.